מבית דרכי הוראה לרבנים

התפילין של בר-כוכבא

איך יגאל ידין לא התעורר להניח תפילין כשהוא רואה כי לוחמי בר-כוכבא התמידו במצווה הזאת בתנאים כל כך קשים? האם קשר הדורות לא עורר אותו לראות שאנחנו היום ממשיכים את דרכם בתפילין ובמקוואות ובירושת הארץ? הרב אמר לנו שיגאל ידין הסתכל על התפילין כמו פרופסור, וזה לא כמו שאנחנו מסתכלים עליהן...

מתוך הספר

אביהם של ישראל חלק חמישי

בנושא:

פעם סיפר הרב אליהו זצ"ל על פגישתו עם פרופסור יגאל ידין ז"ל, שחפר במצדה באזור ים המלח וגילה שם מקוואות ותפילין ושאר חפצי קודש. סיפר הרב: היות שלא הייתה גישה למצדה דרך ים המלח אלא דרך באר-שבע, ואני כיהנתי כדיין בבאר-שבע, הוא קרא לי לראות את הגילויים.

כשהגעתי לשם הוא הראה לי את המקוואות שהיו בזמנם. מדדתי את המידות של המקווה ומצאתי שהם תואמים להלכה. שמתי לב לחריץ החקוק באחד מקירות המקווה, וכששאלתי אותו אם הוא יודע את פשר הדבר, הוא לא ידע. הסברתי לו שזה סימן לגובה המים שיש בהם ארבעים סאה, והיו צריכים להקפיד שלא יפחתו המים משיעור זה. הוא מאוד שמח על התגלית.

אחר כך הוא הביא לי זוג תפילין שמצא בחפירות. אמרתי לו שאני רוצה לראות אם הן תפילין של רש"י או של רבנו תם. יגאל ידין היה מנומס ואמר לי ברגישות: כבוד הרב אולי בקי בהלכה, אבל לא בקי כל כך בהיסטוריה. רש"י ורבנו תם היו לפני שמונה-מאות שנה בצרפת, ואילו מצדה זה לפני אלפיים שנה בארץ ישראל. לא ייתכן שאלה תפילין של רש"י ורבנו תם.

הסברתי לו בעדינות שתפילין של רש"י ותפילין של רבנו תם הם שמות של שיטות הלכתיות שהיו נהוגות גם קודם להם הרבה שנים, ורק נקראות עם שמם. הרב סיפר כי אחרי שפתחו את התפילין הללו, מצאו שהם כתובות כשיטת רש"י. הכתב מאוד ברור, למרות השנים הרבות בהן הן היו קבורות באדמה.

כשהרב סיים לספר לנו זאת, שאלנו אותו: איך יגאל ידין לא התעורר להניח תפילין כשהוא רואה כי לוחמי בר-כוכבא התמידו במצווה הזאת בתנאים כל כך קשים? האם קשר הדורות לא עורר אותו לראות שאנחנו היום ממשיכים את דרכם בתפילין ובמקוואות ובירושת הארץ? הרב אמר לנו שיגאל ידין הסתכל על התפילין כמו פרופסור, וזה לא כמו שאנחנו מסתכלים עליהן. הוא הביא לנו דוגמה מהגמרא, ואמר כי אם היינו פוגשים היום את אביי, היינו מתעניינים ברוחו ובדעותיו ובדבריו. פרופסור שעוסק בארכיאולוגיה היה מתעניין במה שהוא לובש ומה שהוא אוכל ושאר דברים חיצוניים לו. אנחנו משתדלים להמשיך את הדרך בחיינו ממש. לא להסתכל עליהם מבחוץ.
(עו"ד איתן מלמד, ממתפללי בית-הכנסת "היכל יעקב")

שלח במייל
שלח בוואטסאפ
שתף בפייסבוק
צייץ בטוויטר

אולי יעניין אותך גם:

סיפורים נוספים

תורה

הרב אליהו בודק ההדסים

בצעירותו של הרב, לא מצא הדסים מהודרים כלבבו, ועמד ללכת לדוכן אחר לחפש שם, אמר לו בעל הדוכן: מה אתה מחפש כל כך הרבה? הרב אליהו בדק את כל ההדסים האלה ואמר שהם כשרים….

טהרה

עלייה מדרגה אחר מדרגה

הרב הראה לנו כי גם כאשר יש פסיקה חד-משמעית, צריך להיות קשוב למי שבא לבקש את הפסיקה, לאפשר שילוב של גמישות בפסיקה. הרב תמיד ידע למצוא את הדרך השלישית. את הטור החמישי ב"שולחן ערוך", מבלי לסטות בכהוא-זה מהארבעה המקוריים!

קמרון הנחושת שמעל הציון וארון הספרים מאבן ירושלמית
לאחר פטירתו

שתי מצבות מאותה אבן

אישה משדרות שנסעה שוב ושוב להתפלל על בעלה החולה התאלמנה ממנו, ובאה לציון בתום השבעה לבקש אות שתפילותיה לא היו לריק. האות הגיע ביום גילוי המצבה.

הכיתוב מקום מנוחת החיד"א הקדוש על קיר האוהל
לאחר פטירתו

כולו לבן ומלא אור

אחרי שש שנים של טיפולים ושתי הפלות היא הודיעה שדי, ובעלה יצא לבדו אל ציון הרב. ארבעה חודשים אחר כך הגיע חלום שבו לא הצליחה לשמוע את הנאמר.

דרכי הלכה

אתרוג 'מורכב' משני פסולים…

ומהיכן למד הרב את המומחיות הגדולה לארבעת המינים? – מאותו גאון וקדוש, רבי יעקב מוצפי זצוק"ל, ראב"ד העדה החרדית הספרדית בירושלים, שהיה שריד לדור דעה ונמנה על גדולי חכמי בבל וממנהיגי העדה עוד בבגדאד.

תורה

אתם צוחקים ואני בוכה

איך מרן מגיב כשילד קטן בן שלשו שנים מטיח בו "לא בירכת אותי"! ומוסר השכל גדול שקיבלו הקהל באותו רגע…

אתר הרב מרדכי אליהו

חפש סרטון, סיפור, או שיעור

צור קשר

מעוניינים לשלוח חומר על הרב? או להשתתף בהפצת תורתו במגוון ערוצים? תוכלו ליצור עימנו קשר בטופס זה