מבית דרכי הוראה לרבנים

נגן וידאו

מה הטעם לתענית אסתר דווקא בחודש אדר?

מדוע אנו צמים בתענית אסתר בעוד תעניתה האמיתית של אסתר הייתה בכלל בימי ניסן? • גם ביום י"ג באדר עמדו כל עם ישראל בתענית אך לא תענית אסתר • מוסר גדול : הניצחון על אויבי ישראל רק לאחר תענית זעקה ותפילה

אורך הוידאו:

2:51

דבר תורה ל

 

דברי מרן הרב זצוק"ל –

מחר זה יום י"ג לחודש אדר, יום תענית אסתר. 

למעשה – בי"ג לחודש אדר, זה היה היום המיועד, שבו המן קבע להשמיד להרוג ולאבד… מנער ועד זקן טף ונשים ביום אחד. 

הגמרא אומרת שי"ג אדר – הגזרה שלו היא "יום קהילה לכל הוא" (מגילה ב' ע"א), ופירש רש"י שביום י"ג אדר עמדו והלכו ולחמו עם ישראל, ובהמשך נסביר איך נלחמו ולמה נלחמו. 

ואומר שם עוד רש"י, וכך משמע גם מדברי הרמב"ם, שקבעו את יום י"ג אדר ליום תענית אסתר. ויש לשאול, מה זה "תענית אסתר", ומדוע נקרא תענית זה "תענית אסתר", והרי אסתר המלכה התענתה בחודש ניסן? וכמו שאומרים חז"ל שהתענו בחג פסח, ואם כן מדוע כיום קבעו את הצום ליום י"ג אדר?

לשם כך יש לעיין בדברי הרמב"ם שכותב כך:

 

"ובי"ג באדר זכר לתענית שהתענו בימן המן, שנאמר: 'דברי הצומות וזעקתם'". אמנם נכון שאסתר עצמה צמה יחד עם כל עם ישראל וזעקו את זעקתם בחודש ניסן, אבל הרי בימינו אין מתענים בחודש ניסן, לכן קבעו זכר למה שהתענתה אסתר וזעקו והתפללו, לכן קבעו את הצום ליום י"ג בחודש אדר. 

מאידך, ההגהות מיימוניות והרא"ש מביאים את דעת השאילתות, ולמעשה – במקור – דברים אלו הם דברי רבנו תם, שבעצם מדוע קבעו את הצום של תענית אסתר ביום י"ג אדר? וכך אומר, וז"ל:

 

"אומר רבנו תם שבאותו יום עמדו ישראל בתפילה ובתחנונים לפני בורא עולם שישמיד את אויביהם תחתיהם, ובאותו היום צמו… וכמו שמצינו במשה שבזמן שלחם בעמלק, באותו היום משה ואהרן וחור עלו לראש הגבעה, ודרשינן במסכת תענית: מכאן לתענית ציבור שצריך שלשה'. ומכאן היה אומר רבנו תם ש"סעד לתענית אסתר".

 

כלומר שבאותו היום שלחמו עם ישראל על נפשם, באותו ביום צמו והתפללו לקדוש ברוך הוא שיעזור להם. 

ועל כן קבעו את היום הזה לתענית אסתר. 

 

שלח במייל
שלח בוואטסאפ
שתף בפייסבוק
צייץ בטוויטר

אולי יעניין אותך גם:

אתר הרב מרדכי אליהו

חפש סרטון, סיפור, או שיעור

צור קשר

מעוניינים לשלוח חומר על הרב? או להשתתף בהפצת תורתו במגוון ערוצים? תוכלו ליצור עימנו קשר בטופס זה