מבית דרכי הוראה לרבנים

נגן וידאו

דיני ערב פסח ועריכת ליל הסדר

ההלכות והמנהגים המיוחדים שיש בערב פסח וממה יש להיזהר במיוחד באכילה בערב חג זה - ההנהגות והמעלה הגדולה של ליל הסדר - והתקווה שלנו לביאת המשיח במהרה בימינו אמן

אורך הוידאו:

1:19:22

מספר:

145

נמסר בחודש

ניסן

תש"ס

בפרשת:

ערב פסח

בנושא:

• מליל ארבעה עשר כבר חל עליך חיוב לדאוג לבדיקת חמץ. וכן כתוב שהבדיקה צריכה להיות לכתחילה ע"י נר וללומדים פסוקים נר מנר, נר ה' נשמת אדם חופש כל חדרי בטן. מה אכפת נר או אבוקה או דבר אחר, מה אכפת לנו כ"כ הרבה בדבר הזה? חכמים אומרים לא נר, נר שעוה. קח נר פראפין ג"כ טוב, נר חלב נגיד אסור שמא ישפך על כלים ואתה תפחד. קערה של שמן אתה תנדנד אותה ג"כ ישפך השמן יתלכלך אבל נר של פראפין למה לא תקח? אין הכי נמי, אם אדם אין לו נר שעוה יקח נר שרגיל של פראפין של היום. היום אין לנו נרות של חלב.

אבל אומר הבעל הבן איש חי אדם צריך לבדוק ולא יתעצל ולפום צערה אגרא השאלה גדולה על רב אבי מה אתה אומר צורבא רבנן לא ילמד תורה? המ לא ילמד תורה. ילמד תורה! יבדוק אח"כ מה קרה? מה כ"כ מפריע לו לרב אבי על צורבא דרבנן? אומר ככה: הרדב"ז אומר שכל בדיקה, כל בעור חמץ רומז על יצה"ר.

כמה שאדם גדול מחברו יצרו גדול ממנו, הצורבא מרבנן יש לו יצה"ר גדול, יש יותר צירך לעקור אותו יותר, לא תגיד אני אתחיל מאוחר, לא יש לך יצה"ר גדול מאד למה שהוא מתגבר יותר ויותר ולכן עליך.. וזה שהגמ' אומרת שבעתיד לבא יצה"ר הקב"ה ישחט אותו. הצדיקים רואים אותו כהר גדול, ורשעים רואים אותו כחוט השערה. אלו בוכים ואלו בוכים, הרשעים בוכים, ודאי יבכו יגידו שערה כזאת יכלה עלינו? וצדיקים למה צריכים לבכות? רואים הר תבור, מה צריכים לבכות, צריכים לשמוח שזכו לשבור את ההר הזה. אומר רש"י איך אנחנו הצלחנו לשבור את ההר הזה אין לנו כח ודאי ה' עזר לנו, עכשיו אין לנו שכר, יגיד הקב"ה לא עשית כלום אני עזרתי לך, הם בוכים. אומר להם הקב"ה לא, אם לא הייתם עומדים להלחם ביצה"ר לא הייתי עוזר לכם, התחלתם ואני סייעתי לכם.

• בבוקר כתוב בערב פסח מצוה לקום מוקדם. והתוספות במס' פסחים דיברה הגמ' שהיה רב ששת שהיתי בתעניתא יומא כולה. בערב פסח כל היום היה יושב בתענית. ובירושלמי כתוב גם רבינו הקדוש כל היום היה יושב בתענית. למה? אלה, רב ששת ורבינו הקדוש אם אוכלים איזה ארוחה בבוקר או בצהריים כבר יותר אין להם כח לאכול.

אומרים התוס' והבכורות נהגו להתענות ערב פסח דקטני במס' סופרים שאין מתענים בניסן אלא הבכורות בערב הפסח. קודם היו הבכורות בכורות, לא היו צמים, צמים. ואומר הבן איש חי בזמנו אומר אנחנו בדורנו לא ראינו שהבכורות לא צמים, כולם צמים. אומר הפרי חדש נהגו ללכת לסיום מסכת ללכת לברית מילה, אומר ברב פעלים מעטים מעטים שהולכים. אומר הרב מג"א אתה בא אוכל בסעודה של מצוה תלך הביתה ותמשיך לצום.

אכלת אבל תמשיך לצום. להמ אתה לא ממשיך לצום? אומר הפרי חדש הבכורות האלה מכיוון שזה מנהג אז נהגו שאם יהיו בסיום מסכת וישמחו בסיום מסכת ויאכל מסכת זה קיבלו עליהם שיאכלו אז יכולים לאכול כל היום. אומר הבן איש חי בתנאי שתהיה לו שמחה שבא לסיום מסכת שמסימים מסכת ושמבין מה שאומרים ואז סיים מסכת.

• להתגלח – יש מי שאומר היום כל אחד לוקח מכונה ומתגלח זה לא צריך אומן זה לא מקצוע להתגלח. אז מותר לך להתגלח. יש מי שאומר מה תעשה שיצה"ר יבא ומכיון שאתה מתגלח חצי שעה או שעה לפני השקיעה החשמל יתקלקל לך ואז המכונה תתקלקל עליך, מה תעשה עכשיו? תלך לשכן? גם השכן אין לו חשמל, אז תקח אתה מכונת גילוח עם סוללה. ככה עם סוללה אז אפילו החשמל יפסק יש לך סוללה ואתה יכול. ובלאו הכי יש אנשים מה הם עושים, הם רוצים להתגלח בדיוק בשקיעה. אומרים חול המועד ואח"כ עומר רוצים לעקור את השיער מהשורש כמה שאפשר. אם יהיה לך יצה"ר באמצע יפריע לך תעמוד חצי מגולח מה תעשה? לכן אדם יתגלח לפני כן. אבל התגלחת מהדין- מותר.

ציפורניים – יש מי שאומר אסור לך לגזור ציפורניים, אך ורק לפני הצהריים. שכחת, תלך ככה עם ציפורניים גדולות ותדאג כל לילה לנקות אותם שלא יהיה חמץ ולכלוך בפנים. אבל דעת מרן אומר שמכיון שבחול המועד מותר לגזור ציפורניים וחכמי הקבלה אומרים שצפורניים שהם בולטות הן מזיקות, מותר לגזור ציפורניים אחרי חצות היום. זה לא נקרא מלאכה.

• ארבע כוסות. בין כוס ראשונה לשניה אדם רוצה לשתות מיץ- תשתה רוצה לשתות מיץ ענבים- תשתה. צמא- תשתה.

בין כוס שניה לכוס שלישית תשתה מה שאתה רוצה. מיץ ענבים, ערק, תשתה, כשר לפסח הכל תשתה.

בין כוס שלישי לכוס רביעי לא שותים לא מיץ לא מיץ תפוחי זהב נקי, שום דבר. מים. אם אדם מתנמנם באמצע ההלל מותר לך לקום להסתובב בחדר ואם הסיבוב שלך בחדר לא עזר לך בדיעבד תשתה כוס קפה. לכתחילה גם קפה אסור לשתות. ואם אדם רוצה לשתות כוס קפה להנאה, אין הנאה.. רוצה קפה תשתה לפני אפיקומן לא אחרי אפיקומן. אומר הרמב"ם ויש נוהגים לעשות כוס חמישי אומר הראב"ד כוס חמישי עושים אותו לא לשתות להניח אותו ככה לא לשתות אותו.

אומר הרמ"א אם אדם צמא ישתה כוס חמישי. ופוסקים לא כמו הרמ"א אומרים אתה רוצה כוס של אליהו תעשה כוס של אליהו גדולה, אבל לא תשתה אותה אלא מה מחר בבוקר תעשה עליה קידוש. זה אלה שבאים ממנין ראשון בבית שלנו הם זוכים לוקחים את הכוס של אליהו הנביא שלנו שמכסים אותה בלילה והמנין הראשון שבא על הכוס הזו עושים את הקידוש כי נתקיים בו מצוה אז עושים בו את המצוה השניה.

• כתוב בהגדה של פסח "מתחילה עובדי ע"ז היו אבותינו". מי זה אבותינו שהיו עובדי ע"ז? ח"ו אברהם אבינו? יצחק? יעקב? אומר רש"י תרח ונחור. אנחנו אומרים "ועתה קרבנו המקום לעבודתו". אומר מתחילה תרח ונחור היו אבותינו. כשאברהם אבינו שבר את הפסלים של האבא שלו, התנתק מהאבא שלו, לא קוראים אבות לתרח. לא אומרים תרח אבינו. אומרים תרח. לא נחור אבינו, נחור. עכשיו קרבנו המקום לעבודתו של אברהם אבינו ואנחנו בנים לאברהם אבינו. מה זה ועכשיו קרבנו המקום, מה זה עכשיו? כתוב שבכל לילה ולילה חייב אדם לראות עצמו שאילו הוא יצא ממצרים. אז אם הוא יצא ממצרים אז לקחנו גם כסף וזהב וביזת הים וגם קרבנו המקום לעבודתו וגם ראינו את השכינה אז עכשיו אתה יוצא ממצרים אז עכשיו ממש תרגיש ועכשיו קרבנו המקום לעבודתו.

אנחנו אומרים "בצאת ישראל ממצרים בית יעקב מעם לועז היתה יהודה לקדשו ישראל ממשלותיו". פרעה היה אומר כל היהודים האלה בנים של מצרים. היהודיות הלכו נהיו פרוצות. אומר הקב"ה אני מעיד שבטי קה עדות לישראל כולם צדיקים כולם יהודים. בצאת ישראל ממצרים בית יעקב מעם לועז- מהלעז שלו. היתה יהודה לקדשו ישראל ממשלותיו. אנחנו עלינו והתקדשנו. ישראל ממשלותיו. קודם הינו עבדים לפרעה הינו פוחדים מפרעה, הינו עובדי ע"ז מפני שפרעה רצה. עכשיו אנחנו עבדים? אנחנו ממשלותיו. ממשלה תקיפות שילטון לא מפחדים לא מפרעה ולא מאותיות כמו פרעה- ערפאת, קלינטון וחבריו. ממשלותיו- אנחנו השולטים. הללויה הללו עבדי ה' אחד המפרשים אמר אנחנו אומרים כן ה' אלוקינו יביאנו למועדים אחרים הבאים לקראתנו לשלום שמחים בבנין עירך. מה זה שמחים בבנין עירך? תגיד ירושלים. אומר לא, כשיעזבו אבותינו בגלות לירושלים היתה ירושלים קטנה.

אח"כ בנו נחלת שבעה בנו מחנה יהודה, בנו מונטיפיורי בנו רמת שלמה בנו מעלה אדומים, בנו מסביב עוד הרבה שכונות מסביב בא אחד רוצה לחתוך את השכונות, אומר זה לא ירושלים איפה כתוב ששועפט זה ירושלים איפה כתוב זה ירושלים? כתוב השבעתי אתכן בנות ירושלים" ירושלים ובנותיה לא רק ירושלים גם בנותיה שייכות לכם. אז אומר אנחנו בונים את ירושלים ושמחים בבנין עירך. בנינו, הרחבנו בא המשיח אומר זה לא ירושלים אך אתם בניתם אותה חיברתם אותה, טוב מאד ישר כח לכם הוא ישבח אותנו. אבל הראנו בבנינו ושמחנו בתיקונו.

בבנין בית המקדש, לא כתוב שמחנו בבנינך הראנו בבנינו שמחנו בתיקונו מה זה הראנו בבנינו? אומר רש"י אסור לבנות את בית המקדש בלילה אבל הגמ' אומרת שהמשיח כשיבא יבנו את בית המקדש בלילה. אומר רש"י מה שבשמים שני. מותר בלילה. אז בלילה חושך אומרים המלאכים הראנו בבנינו אנחנו רוצים לראות איך המלאכים בונים, למה עוסקים בלילה ובבוקר רואים בית המקדש נמצא. מוכן יש רק לתקן בו תיקונים קטנים. זה הראינו בבנינו.

• אנחנו שנמצאים בערב דערב של פסח אנחנו לא צריכים להתיאש. המשיח יבא מחר או מחרתיים אפילו יבא ערב פסח בצהריים אנחנו נמצא לו איזה סברות איזה הלכות יש להקריב קורבן פסח, בנין בית המקדש ברגע אחד יבנה. ירד ויבנה ואנחנו נלך לירושלים עיר הקודש ירחיבו את גבולה . ותראו אנחנו אומרים שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו והקב"ה מצילנו מידם" מה זה מצלנו מידם- מצילנו? הקב"ה מצילנו מה זה מידם? היה אומר ע"ה האדמו"ר מחב"ד שהיה היום הולדת שלו, היה אומר היהודים רצים לתת לגויים את א"י, רצים, קחו קחו, אומר הקב"ה על היהודים אין לי כח להתווכח איתם, אני אשגע את נשיא סוריה לא רוצה לא רוצה, כן רוצה, הקב"ה מצילנו מידם, הם הם נותן להם בשכל שלהם שיתעקשו ויצילו אותנו. זה טוב שכולם יתעקשו ואנחנו נראה ירושלים בבינינה ובית המקדש על מכונו, ונזכה לאכול מן הזבחים ומן הפסחים ונזכה לגאולה שלימה.

ובזה אני רוצה לברך את כל הצופים וכל המאזינים בכל הנקודות שהיו חדשים גם ישנים ג"כ יתוספו. נברך את כולם שהקב"ה יאריך ימיהם בטוב ושנותיהם בנעימים ויתן להם פרנסה טובה ויזכו לגדל את בניהם לתורה וליר"ש ויהיה בריאות מעליא ואמונה בהקב"ה ויראו עינינו וכל צופיך יראו כל- כולם יהיו ביחד יחדיו ירננו כי עין בעין יראו בשוב ה' ציון.

שלח במייל
שלח בוואטסאפ
שתף בפייסבוק
הדפס

אולי יעניין אותך גם:

תוכנית רדיו – שאלות ותשובות – ערב שבת פרשת שמיני

מתי הזמן הנכון לספירת העומר – האם מותר לכהנים להיכנס לקברי אבות וקבר רחל, כניסתם לקברי תנאים וכדו'? – האם חתן יכול ללכת תוך ארבעים יום לחתונתו של אחר? – האם מותר להנחות אדם שנוסע בשבת ברכב אל מחוז חפצו? – האם מותר לומר לגוי שידליק מזגן בשבת?

אתר הרב מרדכי אליהו

חפש סרטון, סיפור, או שיעור

צור קשר

מעוניינים לשלוח חומר על הרב? או להשתתף בהפצת תורתו במגוון ערוצים? תוכלו ליצור עימנו קשר בטופס זה