מבית דרכי הוראה לרבנים

נגן וידאו

הברכה בשמירת השבת | פרשת ויקהל

האם שמירת השבת באה לידי ביטוי דווקא במלאכות שיש בהם טרחה? • והאם התקדמות הטכנולגיה מונעת מאתנו לשמור שבת או דווקא להיפך • הברכה שיש בשמירת השבת

אורך הוידאו:

1:17

דבר תורה לפרשת

דברי מרן הרב זצוק"ל:

עוד הוסיף משה רבנו ואמר להם: דעו לכם, יש דור שבו שמירת שבת מתבטאת בכך שצריכים לשמור מלעשות מלאכות מורכבות וקשות שיש בהם טרחה מרובה, למשל – פעם היו מדליקים אש בעקבות כך שהיו צריכים לקבץ עצים וזרדים יבשים, להביא שתי אבנים ולהכות אחת בשניה עד שיוצא ניצוץ, ואת הניצוץ היו צריכים לכוון לערמת הזרדים והעצים שוב ושוב עד שתתפס ותבער בהם אש, אבל היום הדלקת האש אינה כרוכה בשום טירחה, אלא בלחיצת כפתור פשוטה.

הטכנולוגיה והקדמה הביאה היום את כל העולם למצב בו לא יכולים להסתדר בלעדיהם, וכגון לשמוע חדשות ולהתעדכן בכל מה שקורה בכל העולם. והכל בעצת היצר שזומם בכל עת להמציא דרכים חדשות כדי לפתות בהם את האדם. בתקופות קודמות היו גרים בכפר אחד ובשכנות אחת, אבל היום התרחב הישוב מאוד והחלה חובה מוסרית לביקורים האיש את רעהו, או חובה הלכתית לבקר בן את אביו מדין כיבוד אב ואם, ומשום כך היצר הרע מסית את הבנים לנסוע ח"ו בשבת בטענה ש"השתנה המצב" ואין החומרה רבה כל כך כמו שהיה בתקופה בה ניתנה התורה…

הקב"ה ידע שעתידה הטכנולוגיה המגיעה לעולם להביא את האדם לטענות כוזבות כאלה, על כן ציוה על ידי משה נביאו על הזהירות הרבה שבשמירת השבת בכל התקופות. וזהו שהתורה אומרת: "וְשָׁמְרוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַשַּׁבָּת לַעֲשׂוֹת אֶת הַשַּׁבָּת לְדֹרֹתָם בְּרִית עוֹלָם". מהו "לדורותם"? אלא הוא כפי שביארנו שהברית של שמירת השבת היא "ברית עולם" שעומדת וקיימת "לדורותם" למרות שיהיו כמה תקופות ודורות בהם המציאות עלולה להשתנות אבל חומרת שמירת השבת לעולם לא משתנה! ולא יכול לומר אדם אני אחליט לפי המצב כיצד לנהוג או כיצד ניתן ח"ו "להתעלם" מחומרות אלו ואחרות. ועל זה אומר ה"אור החיים" הקדוש, מהו שכתוב "שבת שבתון קודש לה'"? ללמדנו שהקב"ה הוא שקובע כיצד עלינו לשמור את קדושת השבת ומה מותר ומה אסור לעשות בה, ואין לאף אחד את הזכות לשנות מקדושתה מאומה.

שמירת שבת – סגולה לברכה במעשי ידיו!

יש שינוי בלשון שהתורה השתמשה כהזהירה שהמלאכות אינן נעשות אלא בששה ימים בלבד:

בפרשתנו התורה אומרת: "שֵׁשֶׁת יָמִים תֵּעָשֶׂה מְלָאכָה". ובפרשת כי תשא כתוב: "שֵׁשֶׁת יָמִים יֵעָשֶׂה מְלָאכָה". ועוד, שהתורה לא אומרת שבששה ימים תַּעֲשֶׂה מלאכה, אלא תֵּעָשֶׂה או יֵעָשֶׂה, ללמדנו – שמי ששומר שבת, יש לו ברכה במעשי ידיו וכל מלאכתו נעשית מאליה, וככל שמוסיפים בשמירת השבת בכניסתה וביציאתה – הברכה שרויה יותר.

חובת ידיעת הלכות שבת על בוריין

המשנה ברורה כותב בהקדמתו להלכות שבת, ומביאים את אותם דברים בשמו של הבעל שם טוב בעניין מעלת שמירת השבת – והוא, שכמו שקבעו חכמים ללמוד הלכות חג וחג, שלושים יום קודם לפסח יש ללמוד הלכות פסח וכן לפני כל חג וחג כדי לדעת את הלכותיו על בוריין, כך יש ללמוד קודם לשבת ששה ימים הלכות שבת כדי שלא להכשל ח"ו באיסורי שבת. כלומר, שלפי זה יש לקבוע מדי יום לימוד הלכות שבת ממוצאי שבת ועד לכניסתה.

 

והנה, כיון שהמטרה בלימוד זה היא כדי לדעת את הלכות שבת, אם יש אדם שלמד הלכות שבת כדבעי ויודע אותן על בוריין, אין לו צורך ללמוד בכל יום רק הלכות שבת כיון שכבר בקי בהן. אבל אם אדם לא יודע את הלכות שבת בהבנה ובידיעה ברורה מהו המעשה שמותר והאסור בשבת – מוטלת עליו החובה ללמוד ולדעת את הלכות שבת בכל יום עד שידע אותן באופן מעשי. כמו כן, אם אדם לא יודע על בוריין ועל פה באופן שוטף את כל הלכות שבת, לפחות שידע איפה עליו לפתוח ספר ולעיין כך שאם תעלה שאלה בשבת ידע איפה לפתוח ולמצוא את ההלכה הברורה. ואם גם זה קשה לאדם, לפחות שידע מתי עולה שאלה הקשורה להלכות שבת ואיך לשאול אותה כדי שלא ייכשל חלילה באחד מאיסוריה.

שלח במייל
שלח בוואטסאפ
שתף בפייסבוק
צייץ בטוויטר

אולי יעניין אותך גם:

חשיבות ימי ספירת העומר

מצוות ימי ספירת העומר שהרבה מן הפוסקים שזה מצווה מהתורה וגם לאומרים שזה מדברי חכמים מי ששכח עדיין יספור (בלי ברכה) • כוח העומר ללמד סנגוריא עם ישראל ושפע לעולם כולו

אקטואליה

שימוש בשעון שבת

האם מותר להאריך או לקצר את הזמנים בשעון שבת? זה רק חשמל… סיפור מרתק

אתר הרב מרדכי אליהו

חפש סרטון, סיפור, או שיעור

צור קשר

מעוניינים לשלוח חומר על הרב? או להשתתף בהפצת תורתו במגוון ערוצים? תוכלו ליצור עימנו קשר בטופס זה