מבית דרכי הוראה לרבנים

שימוש במנורה בת שבעה קנים – יורה דעה סימן ה'

תוכן הספר

ב"ה, ירושלים, ט"ז בטבת התשכ"ז

לכבוד ה"ה פנחס כלף הי"ו, הרצליה. השלום וברכה!

כב' מרן הראשון לציון והרב הראשי לישראל רבי יצחק נסים שליט"א, מחמת טרדותיו המרובות, לא היה יכול להתפנות להשיב לך על שאלתך בענין המנורה, ומסר אותה לידי להשיבך דבר.

א. מקור הדין לאיסור עשיית מנורה בתבנית המנורה הוא במס' ר"ה (דף כ"ד ע"א) ופסקו הרמב"ם (הלכות בית הבחירה פ"ז הלכה ו'). ומרן בשו"ע (יו"ד סי' קמ"א ס"ח) כתב: "לא יעשה… מנורה תבנית מנורה, אבל עושה של חמשה קנים או של ששה או שמונה, אבל של שבעה לא יעשה אפי' משאר מיני מתכות ואפי' בלא גביעים וכפתורים ופרחים ואפי' אינה י"ח טפחים".

ועיין חיד"א ז"ל בשיורי ברכה (שם אות ח') משם בעל דבר משה (ח"ב סי' קכ"ב) שכתב להקל, ומכל מקום בסוף דבריו מסכים גם הוא בפרק שילוח הקן (להסיר קנה אחד) או יוסיף קנה אחד, וכל המיקל עתיד ליתן הדין וכו'. וכתב עוד: "וזכורני בימי נעורי שעשו בבית כנסת בירושלים עיה"ק מנורה מתכת בת שבעה קנים, ומורינו הר' מהר"א נחום ושאר הרבנים זכר כולם לברכה אמרו לקיימה וציוו לתקנה תיכף, והוסיפו קן לה, וכן ראוי להורות", עכ"ל.

יש כמה מרבני האחרונים שמתירין במנורה של חשמל בת שבעה קנים, כי היא עשויה מבתי מנורה לזכוכית ולא להדלקה בשמן, ועיקר סמיכתם היא שזה לעיכובא היה בבית המקדש. וכן מסתמכים על המשנת חכמים (הל' עבודת כוכבים וחוקותיהם דף ס"ג ע"ב) המובא בפ"ת, (שם ס"ק י"ד) והגם שהפ"ת דחה אותו, המתירים אומרים כוחא דהיתרא עדיף. ויש לתמוה עליהם, שהרי מרן בב"י (ס"ס קמ"א) כתב משם מהר"י מקורביל שאפי' עשה מנורה בלי גביעים גם כן אסור, שהרי הגביעים אינם מעכבים, ובפרט שהמנורה העשויה להדליק בחשמל יש לה מקום קיבול. למתירים עיין למשל בשו"ת קרני ראם (סי' י'), ושו"ת משפטי עוזיאל (תניינא חיו"ד סי' י"ח).

והגם שאין היתרן היתר בשופי ולדינא, יש להוסיף קנה למנורה (ועדיף מלהחסיר קנה כשם שעשו חכמי ירושלים כדלעילא). מכל מקום יש לסמוך על המתירים במקום שתצמח מזה מחלוקת.

ב. מה שחשב כב' שזה חוצץ או שהעמוד שיש חוצץ אין כן הדין כי כל הקבוע אינו חוצץ, עיין למרן או"ח (סי' צ' סעי' כא').

ג. ולענין היסח הדעת, כן הוא הדין, ואין להניחו מול המתפלל. ועיין מרן שם (סעי' כ"ג) ודעת המ"א שם (ס"ק ל"ז) שאם גבוה יותר מקומת איש המתפלל אין חשש. והביאו הבית עובד (דינים השיכים לתפילת י"ח אות ל"ב). וכן הדין בכל ציורים וכיורים ומנורות הגורמים היסח דעת המתפלל.

ד. לא הבנתי מה הנפקא מינה בין המתפלל בתיבה שבאמצע הביכנ"ס לבין המתפלל ליד עמוד מיוחד לכך. ומנהגנו הוא שהתיבה היא באמצע.

ה. אך למען הרבות שלום ולהתפרק ממחלוקת, ובפרט שהמורה כן הוא רב, צריכים להתנהג אתו בנועם, דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

הרב מרדכי אליהו, דיין בבית הדין האזורי ירושלים

ספרים נוספים

מאמר מרדכי לימות החול

שו"ת הרב הראשי חלק א'

שו"ת הרב הראשי חלק ב'

שו"ת מאמר מרדכי חלק א'

שו"ת מאמר מרדכי חלק ב'

מאמר מרדכי הלכות שבת - חלק א'

מאמר מרדכי הלכות שבת - חלק ב'

מאמר מרדכי הלכות שבת – חלק ג'

מאמר מרדכי הלכות שבת – חלק ד'

מאמר מרדכי הלכות שבת - חלק ה'

מאמר מרדכי הלכות סת"ם

דברי מרדכי - ספר בראשית

דברי מרדכי - ספר שמות

דברי מרדכי - ספר ויקרא

דברי מרדכי - ספר במדבר

דברי מרדכי - ספר דברים

בית אליהו

ברית אליהו

דרכי טהרה

הגדה של פסח

אתר הרב מרדכי אליהו

חפש סרטון, סיפור, או שיעור

צור קשר

מעוניינים לשלוח חומר על הרב? או להשתתף בהפצת תורתו במגוון ערוצים? תוכלו ליצור עימנו קשר בטופס זה